Ψυγείο Ζυθογλεύκου

Με την ψύξη του ζυθογλεύκου μεταβαίνουμε από την καυτή στην ψυχρή φάση της παραγωγής μπύρας

Μετά το διαχωρισμό του θερμού θολώματος, η θερμοκρασία του ζυθογλεύκου μειώνεται στην απαιτούμενη θερμοκρασία μεταφοράς του ζυθογλεύκου στο χώρο κύριας ζύμωσης. Από φυσική άποψη, η ψύξη είναι μια εύκολη διεργασία. Στην πράξη, ωστόσο, οι ζυθοποιίες μπορούν να επιλέξουν διαφορετικές μεθόδους μεταφοράς θερμότητας.

Οικονομική ψύξη σε ένα στάδιο

Η μονοβάθμια ψύξη του ζυθογλεύκου με προ-ψυχόμενο νερό ζύμωσης θεωρείται υπερσύγχρονη. Με αυτό το είδος της ψύξεως του ζυθογλεύκου, ο ζυθογλεύκος ψύχεται στην κατάλληλη θερμοκρασία με ένα πέρασμα. Έτσι, όλη η χρησιμοποιούμενη θερμότητα επιστρέφει στη διεργασία παρασκευής ζύθου. Ανάλογα με τον αριθμό των παρασκευασμάτων ανά ημέρα, το νερό ζυθοποίησης προ-ψύχεται συνεχώς ή σε ορισμένες χρονικές στιγμές χρησιμοποιώντας χαμηλά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Η προ-ψύξη του νερού ζυθοποίησης πραγματοποιείται με άλμη ψύξης, μίγμα αλκοόλης-νερού ή με άμεση εξάτμιση του ψυκτικού μέσου. Εκτός από την ψύξη ζύμωσης ποτών, μπορούμε επίσης να προσφέρουμε δύο εναλλακτικά συστήματα: Το σύστημα αποθήκευσης νερού, το οποίο συνίσταται όταν λειτουργεί με άμεση εξάτμιση. Η άμεση εξάτμιση προτιμάται για μεγάλο αριθμό παρασκευασμάτων ανά ημέρα. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η συνεχής ψύξη χωρίς αποθήκευση. Φυσικά, αυτό γίνεται πλήρως αυτόματα – και πολύ αποτελεσματικά σε υψηλές θερμοκρασίες εξάτμισης – σε μία ημιτελώς ή πλήρως συγκολλημένη πλάκα και εξατμιστή. Ωστόσο, για τη διαχείριση του πλεονάσματος της ενέργειας και του ύδατος, η ψύξη σε δύο στάδια ήταν η συνήθης πρακτική. Στο πρώτο στάδιο του εναλλάκτη θερμότητας με πλάκες και πλαίσιο, μέρος της θερμικής ενέργειας του ζυθογλεύκου μεταφέρεται στο νερό ζυθοποίησης. Με τον τρόπο αυτό διατίθεται προ θερμασμένο νερό ζυθοποίησης για την επόμενη παρασκευή ζύθου. Στο δεύτερο στάδιο χρησιμοποιήθηκαν κρύο νερό, άλμη ψύξης, μίγματα αλκοόλης-νερού ή άμεση εξάτμιση του ψυκτικού μέσου για τη μείωση της θερμοκρασίας του ζυθογλεύκου σε θερμοκρασία μεταφοράς του ζυθογλεύκου στο χώρο κύριας ζύμωσης.

Show Buttons
Hide Buttons
PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vZWZwcy5nci93cC1jb250ZW50L3VwbG9hZHMvaG90c3BvdC1maWxlcy9oeWdoc3Bpbi9pbmRleC5odG0iICB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIj48L2lmcmFtZT4=
PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vZWZwcy5nci93cC1jb250ZW50L3VwbG9hZHMvaG90c3BvdC1maWxlcy9oeWdoc3Bpbi1leHRlbmRlZC9pbmRleC5odG0iICB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIj48L2lmcmFtZT4=
PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vZWZwcy5nci93cC1jb250ZW50L3VwbG9hZHMvaG90c3BvdC1maWxlcy9oeWdoc3Bpbi1ob3BwZXIvaW5kZXguaHRtIiAgd2lkdGg9IjEwMCUiIGhlaWdodD0iMTAwJSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vZWZwcy5nci93cC1jb250ZW50L3VwbG9hZHMvaG90c3BvdC1maWxlcy9oeWdoc3Bpbi1kb3VibGUtZmxvdy9pbmRleC5odG0iICB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIj48L2lmcmFtZT4=